Yleisimmät kysymykset

​Kysymyksiin koskien FuranFlex / VentilFlex sukitusta vastaa Ventia Oy:n asiantuntija C-G Petterson, jolla on yli 30 vuoden kokemus hormialalta ja joka:

Lanseerasi Suomeen v. 2000 alussa FuranFlex-menetelmän, joka sai ensimmäisen Suomessa myönnetyn Ympäristöministeriön tyyppihyväksynnän hormisaneerausmenetelmälle 2004.


On Tulisija ja Savupiippuyhdistyksen teknisen työryhmän jäsen. Kuuluu Rakennustuoteteollisuus RTT:n TC166 standardisointi työryhmään. On toiminut ohjausryhmän jäsenenä Suomen Rakennusinsinööriliitonjulkaisun RIL, Pienet Savupiiput, Suunnittelu–, rakentamis- ja huolto-ohjeen valmistelussa. On johtoryhmän jäsenenä Tampereen Teknillisen Yliopiston Rakennustekniikan laitoksessa, tulisijojen ja kevythormien paloturvallisuus tutkimus projekteissa. Tätä ennen C-G oli Suomen ensimmäisiä terässavupiippujen ja valmistakkojen maahantuojia ja valmistajia Suomessa jo 80 -luvun alussa

Lisäksi C-G on testauttanut ja ollut testaamassa savupiippuja ja tulisijoja eri testilaitoksissa useassa Euroopan maassa.

Lisäkysymykset:

C-G Petterson

020 741 71 21

cg@ventia.fi

FuranFlex ja VentilFlex sukituskuva.

Mitä FURANFLEX® / VENTILFLEX® on

FuranFlex / Ventilflex on markkinoiden ensimmäinen ja patentoitu putkisaneerausmenetelmä (sukitus), jolla voi saneerata esim. ilmastointikanavat, savupiiput, kondensoivat piiput ja rasvakanavat.

FuranFlex menetelmä käsittää tuotteet: FuranFlex standard / Ventilflex ja FuranFlex RWV / Ventilflex RKV.

Miten FuranFlex® / Ventilflex® eroaa muista hormisaneeraus ja sukitus menetelmistä

Ei ole vastaavaa menetelmää tai tuotetta, jolla saavutetaan vastaavaa hyöty. FuranFlex®:n ainutlaatuinen materiaalikoostumus on painetiivis ja palamaton, eikä vaadi tiiveyskestävyyttä parantavaa helposti syttyvää tai esimerkiksi nuohouksessa vaurioituvaa muovikalvoa.


FuranFlex® / Ventilflex® sukitusmenetelmät ovat A2 luokan savupiippu ja hormisaneeraukseen hyväksytyt tuotteet.

FuranFlex® on markkinoiden ainoa patentoidusta palamattomasta Icopreg-K komposiitista valmistettu hormisukitustuote.


FuranFlex® on hyväksytty T400 ja T450 lämpötilaluokkaan.

FuranFlex® on markkinoiden ainoa sukitusmenetelmä, jolla on (G) 1000 °C nokipalonkestävyys hyväksyntä.


FuranFlex® sukitusmenetelmällä on erillinen rasvahormi ja kohdepoisto sertifikaatti sekä EI 60 paloluokitus. ​

Kuinka kauan FuranFlex® on ollut markkinoilla

Suomessa vuodesta 2004 lähtien ja kansainvälisesti jo 90-luvun alkupuolella.

Mitä eroa on FuranFlex® ja Ventilflex® välillä

Tuotteet ovat samat. VentilFlex on alun perin valmistajan lanseerama projektisukka ilmanvaihtourakoille, joissa sitä toimitettin ainoastan IV kanavaosien halkaisijoille ja määrämitoissa. Nykypäivänä VentilFlex on tilatuin FuranFlex tuote ja käsittää halkaisijat Ø 120mm- Ø 1200 mm ja toimitetaan 1m – 80m pituuksissa.

Mitkä ovat FuranFlex®in halkaisijat

FuranFlexin halkaisijat ovat Ø 80mm– Ø 1200 mm.

Mikä on FuranFlex® Ventilflex® menetelmän takuuaika

​FuranFlex® / Ventilflex® valmistaja myöntää 25 vuoden vakuutetun materiaalitakuun.

Takuu on vakuutettu Generali kansainvälisessä vakuutusyhtiössä. Takuun vakuuttaminen on lisäturva loppukäyttäjälle esim. kuvitellussa tilanteessa, jossa valmistaja on lopettanut toimintansa tai ei pysty korvaamaan vahinkoja.

Tämä on tärkeä seikka, joka kannattaa myös huomioida hormisaneeraustuotteita kilpailuttaessa.​

Voinko kunnostaa savuhormin FuranFlex®illä

Kyllä FuranFlex® soveltuu savupiippujen T400 ja T450 sisäpuoliseen korjaukseen (esim. öljy- ja kaasukattilahormien kunnostus). Uuden Asetus 745/2017 myötä tulee tuotteen, jolla saneerataan hormia, joka palvelee kiinteän polttoaineen laitetta/tulisijaa, käyttää T600 tuotteita. Tästä syystä Suomessa ei enään markkinoida tuotetta esimerkiksi takoille, joissa poltetaan kiinteää polttoainetta, puuta. Muissa maissa FuranFlex on edelleen vakiintunut tuote takkahormien korjauksessa.Voiko FuranFlex® illa kunnostaa kondensoivien kattiloiden savuhormitKyllä, FuranFlexillä on ETA hyväksyntä kondensoiville hormeille, ETA-12/0346 T200 P1 W2 Oxx

Miten FuranFlex® sukka mitoitetaan FuranFlex® / Ventilflex®

sukka voidaan mitoittaa muotoutumaan neliskulmaisen hormin seinämiä myöten tai mitoittaa jonkin verran pienemmäksi, jolloin se muodostaa uuden pyöreän putken hormin sisään.

Esim. neliskulmainen puolen tiilen hormi: 150+150+150+150 = 600 mm / 3.14 = n. 190 >. Kun huomioidaan hormissa olevat mahdolliset siirtymät ja purseet, mitoitetaan sukkakoko hieman pienemmäksi esim. D 180mm, yleisemmin on kuitenkin käytetty D 160mm joka on riittävän suuri varsinkin kerrostalon ilmavaihtohormiin, niin säästetään materiaalissa ja työssä, koska sukka voidaan liittää ja/ tai paisuttaa suoraan vakio IV-osiin. Pyöreään kanavaan käytetään pääsääntöisesti samalla halkaisijalla olevaa sukkaa.

Mikä on yleisin halkaisija hormisukituksessa

Puolen tiilen kerrostalon hormin yleisin sukkakoko on Ø 160 mm.

Mitä tarkoittaa RWV

FuranFlex RWV on A2 luokkaan palamattomasta materiaalista valmistettu komposiittisukka, jolla voidaan kunnostaa kaikki T450 °C lämpötilaluokkaan kuuluvat laitteiden savupiiput kuten esim. useimmat lämmityslaitteet ja tulisijat.

Mitä tarkoittaa RKV

Se on nimitys sukalle, joka on läpäissyt EI 60 testin ja jolla on VTT:N rasvahormisertifikaatti.

Mitä tarkoittaa D-TIIVEYSLUOKKA

Ilmastointikanaville yleensä vaadittava maksimi tiiveysluokka.

Mitä tarkoittaa T-LUOKKA (lämpötilaluokka)

Hormien ja laitteiden maksimikäyttölämpötila.

Mitä “G” merkki tarkoittaa hormisaneerauksessa

Merkintä vaaditaan kiinteille polttoaineille ja tarkoittaa, että tuote on nokipalonkestävä.

Mikä on MSZ EN ISO 9001:2009

Valmistajalle myönnetty laatusertifikaatti.

Mikä on MSZ ISO 14001:2005

Valmistajalle myönnetty laatusertifikaatti.

Mikä “S1” ON FuranFlex® hyväksynnässä

​Sillä viitataan sukan materiaalipäästöön: Furanflex / Ventilflex on testattu testausprotokollan M1 emission Classification of building materials: Protocol for Chemical and Sensory Testing of Building Material, version 21.5.2014 mukaan ja päästöt sisäilmaan täyttävät Sisäilmaluokitus 2008 asiakirjassa esitetyt vaatimukset rakennusmateriaalien päästöille S1-luokassa.

Onko FuranFlex® hyväksytty USA:SSA

FuranFlexin vienti alkoi USA:han vuonna 2014.

Miten FuranFlex® kestää hormeissa esiintyvää kosteutta, sadevettä, kondenssia tai syövyttäviä aineita esim. ilmasaasteiden kautta tulevia

Tämä on tosi tärkeä kysymys huomioida hormisaneerausmenetelmää valittaessa, koska hormeissa esiintyy kosteutta joka saattaa aiheuttaa vaurioita.

FuranFlex on läpäissyt ns. happotestin. jossa materiaali liuotetaan nestemäisessä hapossa. FuranFlexillä on ainutlaatuinen kestävyys happoja ja kosteutta vastaan eikä se kerää itseensä nestettä.

Mistä löydän FuranFlex® asennusliikkeen

Valtuutetut asennusliikkeet löydät tästä linkistä


Miksi FuranFlex® menetelmällä on neljä kansallista VTT hyväksyntä sertifikaattia

Hyväksynnät ovat aina sidottuja käyttötarkoitukseen.

Esim. Ilmanvaihtoon tarkoitettua hyväksyntää ei voida laajentaa automaattisesti esim. keittiön kohdepoistohormille (rasvahormille), joissa on käyttöön liittyen eri vaatimukset kuin ilmanvaihdolle. Tämän takia FuranFlex menetelmällä on eri hyväksynnät eri käyttötarkoituksiin.

Tämä on tärkeä huomioida hormisaneeraus menetelmää valittaessa, että tuotteella on käyttötarkoitukseen vaadittava hyväksyntä . Toinen mahdollisuus on suorittaa rakennuspaikkakohtainen hyväksyntämenettely.

%d bloggaajaa tykkää tästä: