Miten hormi tai IV kanava saneerataan ja mitä hormisaneerausmenetelmiä on?

Hormien ja IV kanavien saneeraukseen on kansainvälisesti olemassa monia hormisaneerausmenetelmiä. Suomessa vakiintuneet menetelmät ovat kuitenkin, mm. tiukkojen vaatimusten takia seuraavat menetelmät:


Sukitus

Pisin markkinoilla ollut sukitusmenetelmä on FuranFlex menetelmä, johon kuuluvat VentilFlex, VentilFlex RKV ja FuranFlex RWV. Kyseinen sukitusmenetelmä on ainutlaatuinen, koska se on valmistettu patentoidusta ja nokipalonkestävästä komposiitista (Icopreg-K). Komposiittisukkaa ei tule sekoittaa muihin markkinoilla oleviin sukitusmenetelmiin, jotka ovat epoksi, lasikuitu tai muuta vastaavaa. Joissakin maissa asennetaan esim. viemärisukituksessa käytettäviä epoksisukkia kollapsi-metoodilla, ongelmana tulee yleensä tuotteen päästöt hengitysilmaan, heikko kuumuuden kestävyys ja sukan venyminen (materiaalin elastisuuden takia), joka saattaa tehdä sukan alaosasta epätiiviin (pystyhormeissa).


Käyttökohteet (sukitusmenetelmästä riippuen):


• Ilmanvaihtokanavat ja kivirakenteiset IV hormit (sekä tulo- ja poistoilma)
• Rasvakanavat
• Savuhormit (ei kiinteät polttoaineet, kuten öljy ja kaasu)*


*Aikaisemmin sukitettin myös tulisijahormeja, joissa poltetaan kiinteätä polttoainetta (esim. puupoltto tulisija). Uuden Asetus 745/2017 jälkeen, kiinteille polttoaineille vaaditaan T600 luokitusta, eli 600 asteen jatkuvaa lämmönkestävyyttä. FuranFlex RWV menetelmä on testattu T450 (450 jatkuva lämmönkestävyys ja 1000 asteen lämpöpiikki). Tämä on korkein tiedossa oleva jatkuva lämmönkestävyys sukitustuotteella. Huomattakoon, että yli T600 lämmönkestävyyttä ei standardeissa tunneta.


Asennus
Taipuisa putkisukka lasketaan hormiin (tai vinssataan alhaalta ylös). Paloletkumainen sukka taipuu hyvin hormeissa, ja ohittaa kätevästi siirtymät, eikä hormin muodon vaihtelut ole este sukitukselle. Tämän jälkeen, liitetään adapterit ja johdetaan 110 asteista vesihöyryä sukkaan n. 0,2 baarin paineella, joka kovettaa sukan. Adapterit poistetaan ja tehdään liitos- ja tiivistystyöt.


Lopputulos
• Tiivis uusi putkisukka, joka ei supista hormin pinta-alaa
• Korkein D luokan tiiveys
• 25 vuoden materiaalitakuu, joka vakuutettu (FuranFlex)
• Nokipalonkestävä (FuranFlex)
• Turvallinen ja ympäristöystävällinen materiaali (kuumuudenkestävä kivikomposiitti).


Ventia Oy suosittelee FuranFlex ja VentilFlex sukitusta tulo- ja poistoilmanvaihdolle kaikkiin vaativiin kohteisiin, joissa siirtymiä ja koon vaihteluja. Myös kohteissa joissa vaaditaan nykyaikaisia ominaisuuksia ilmanvaihtoon tarkoitetulta saneeraustuotteelta (myrkyttömyys, päästöt sisäilmaan, d-luokan tiiveys, kuumuuden kestävyys.) Sukitus soveltuu myös rasvakanavien ja öljy- sekä kaasulaitteiden hormien kunnostukseen.

Putkitus


Mikäli hormi aiotaan putkittaa, vaaditaan yleensä haponkestävästä teräksestä olevaa saneerausputkea. (Jäykät putket vahvuus vähintään 0,5 mm ja taipuisat sileäpintainen kaksiseinämäinen putki).


Käyttökohteet
• Ilmanvaihto (tulo ja poisto)
• Savuhormit


Asennus
Haitarimainen putki lasketaan hormiin, jonka jälkeen liitos- ja tiivistystyöt. Putkituksen haittapuoli on, että se supistaa aina alkuperäisen hormin kokoa, jolloin ilmamäärät pienenevät. Pienetkin siirtymät saattavat olla putkitukselle este.


Lopputulos
• Tiivis uusi hst. sisäputki (supistaa aina hormin pinta-alaa)
• Korkea kuumuudenkestävyys


Ventia Oy suosittellee putkitusta kohteisiin, joissa ei paljon siiritymiä ja joissa pinta-alan supistaminen ei vaikuta vaadittaviin ilmamääriin. Myös kohteet, joissa vaaditaan hyvää kondenssinkestoa ja hormeihin, joihin johdetaan korkeita lämpötiloja esim. kiuashormi.

Liukuvalu / Slammaus

Slammausmenetelmiä on kansainvälisesti ja kansallisesti monen tyyppisiä. Jotkut menetelmät vannovat tiivistykseen käytettävien ilmapallojen nimeen, kun taas toiset suosittelevat juuttikankaan, vaahtomuovin tms. vastaavan käyttöä hormimassan kiinnittämiseen hormin sisäpintaan.


Käyttökohteet
• Lyhyet ja suorat savuhormit
• Lyhyet alipaineiset poistohormit ilmanvaihdolle


Lopputulos
• Hormin pinta-ala säilyy
• Hormin tiiveys (alipaineiseen käyttöön, ei täytä nykyaikaisia suosituksia ylipaineisiin ratkaisuihin)


Ventia Oy suosittelee slammausta ainoastaan esim. kotitalouksen takka- tai poistoilmahormeille, jotka ovat suoria, max. 10m pitkiä ja joissa hormi on samanmuotoinen alhaalta ylös. Pitkät hormit, joissa siirtymiä, tekee asennuksesta riskialtista, kun hormin siirtymiin ei pääse käsiksi, jolloin massaa usein kerääntyy siirtymän hyllykohtaan ja tukkii / supistaa siten hormia. Massausta ei suositella kondensoivien laitteiden hormeille, sillä kondenssi pääsee massan läpi rakenteisiin. Poistoilmaan massa soveltunee, mutta vaatii usein rakennuspaikkakohtaisen hyväksyntämenettelyn, jossa valmistajan / maahantuojan esitettävä tietoa tuotteen myrkyttömyydestä jne. Slammatessa, hormin tulee olla ehjä, jotta hormisaneerausmassa ei pääse karkaamaan muihin rakenteisiin tai hormeihin. Massaus on väliaikainen ratkaisu, ja tiiveyttä varten massaus tulee usein uusia tarpeen mukaan.


**Putket, sukat ja massat hyväksytetään kohteesta riippuen, yleisesti joko Eurooppalaisilla teknillisillä arvioinneilla, CE sertifikaateilla tai kansallisilla sertifikaateilla. Tapauksesta riippuen voidaan myös soveltaa rakennuspaikkakohtaista hyväksyntämenettelyä, joissa kelpoisuus osoitetaan esim. akkreditoitujen testilaitosten testeillä.

Ventia Oy toimittaa kaikkia blogissa käsiteltyjä hormisaneeraus tuotteita.

Vastaa

%d bloggaajaa tykkää tästä: